ДО КРАЯ

https://i2.wp.com/s52.radikal.ru/i137/1406/07/0ca82af257a5.jpg

Вървя.
Напук на всичко,
нагоре вървя,
няма да спирам,
дори да греша.
Усещам целувка
разбита в дъжда,
подавам ръка,
не спирам, така
вървя, продължавам
и всичко забравям.
Тъга ме прегръща,
забърквам се с нея,
мъгла ме обгръща,
желая, копнея…
Рани забравям,
не ме боли,
сядам, отмарям,
пак тръгвам, дали
ще открия сърцето
без болка, което
ще ме направи
красива, добра
без правила?
Истински искам,
повик, игра,
победа една,
любов, светлина…
Ще стигна до края,
там на върха,
доволна, щастлива,
красив сън ще заспя!

 

 

След 4-годишно мълчание и ходене по доктори “Роксет” отново са заедно. Мари и Пер записаха само 2 нови песни, които обаче са равни на двоен албум !

Дуото издава 18 стари хита
и 2 нови
След 25 години на световна слава и над 70 милиона продадени албуми, една от най-големите шведски поп групи се завръща в светлината на прожекторите, десет години след издаването на последния им студиен албум ”Room Service”.
Като тийнейджърка рано сутрин тя скачала във ваната и пеела до изтощение, докато събуди семейството си. Вместо “Добро утро!” роднините є получавали микс между пънк и импровизации върху Ела Фитцджералд. По ирония на съдбата на 11 септември 2002-а вокалистката на “Роксет” Мари Фредриксон колабира в банята си и по-късно чува жестоката диагноза “тумор в мозъка”. Оттогава се бори с рака. Шведката с бодлива прическа не е забравила черната есен отпреди 4 години, а още по-малко коридорите на болницата “Каролинска”. Но ще направи всичко, за да изтрие кошмара.
A Collection Of Roxette Hits: Their 20 Greatest Songs е най-добрият є опит в тази посока. Сборният албум на Мари и Пер излиза по случай 20-ия рожден ден на “Роксет” (в по-добрата част на света успоредно се появи и сетбокс от 4 CD-та и DVD, съдържащ около 80 парчета – повечето неиздавани, и 60 видеоклипа).
Под обложката има само два нови записа. Обаче като прибавим към тях усилията на Фредриксон (която дори не можела да чете и да се ориентира след лъчетерапията), те се равняват на цял диск с музика. One Wish и Reveal са представители на жизнения поп, разреден с няколко сълзи, който много ни липсваше. “Ако имаш едно желание, какво ще бъде то?/Ако имаш едно желание, ще поискаш ли нещо за мен?”, пее Мари. Отговорът е ясен.
Разбира се, това не е обикновена компилация, а пътешествие из обърканата ни младост. Спомняте ли си къде седяхте през 1989-а, когато звучеше The Look? Кое момче/момиче държеше ръката ви на It Must Have Been Love, докато оглупели гледахте “Хубава жена”? Какво носехте, когато излезе Dressed for Success, и преживяхте ли своята Joyride-ера? Саундтракът на живота ни щеше да е много по-скучен, ако двама шведи не се бяха запознали в Халмщад, не бяха продали 45 милиона копия от албумите си и не бяха научили меломаните да слушат със сърцето си.от първо лице

Китаристът и вокалист на “Роксет” Пер Гесле:Убихме и погребахме стария саунд

Пер, с Мари се завръщате след дълго отсъствие, поемате ли някакъв риск?
– Не, какъв? Имаме толкова силни стари песни, новите също не са лоши. Все пак сме професионалисти, не можем да издадем боклук. Какво толкова има да губим с новия албум? Някой ще напише лоша рецензия може би?
Почитателите ви се оплакват, че не записвате достатъчно нови песни и че не издавате старите си демозаписи…
– Можем да запълним едно CD с демозаписи. Мислехме да ги издадем, но изпозаспахме, докато ги слушахме. Затова не ги споделихме с публиката. Смятам, че взехме интелигентно решение. Но ако вие имате банда и искате да издадете 2000 демота, заповядайте. Няма да споря с вас.
Музиката на “Роксет” направи щастливи милиони фенове. Критиката обаче малко презрително ви определя като мейнстрийм поп. Как се чувстваш едновременно като преуспял и като подценен музикант?
– А-а-а, въобще не мисля, че съм подценен! Според мен всеки получава рецензиите и наградите, които заслужава. Винаги съм давал най-доброто от себе си. И нямам намерение да се погледна отстрани и да се разкритикувам.
Занапред какво ще правиш? Ще се люлееш върху хамак на някой слънчев плаж до края на дните си или ще пишеш музика и през 2007-а?
– През септември следващата година ще излезе автобиографията ми и може би отново ще направя солов проект като Son of a Plumber. Надявам се да записвам и с “Роксет”. Иначе хамак звучи добре. А слънчев плаж – още пµ.
“Роксет” е група със специфично звучене, което трудно може да се сбърка. Успяхте ли да го запазите след толкова години?
– Старият звук на групата е мъртъв и погребан. Завинаги. Нито един творец не обича да върви по старите си стъпки. Пък и няма нищо по-забавно от промяната. Вече не пиша така, както навремето. По-трудно приемам посредствени идеи.

Интервюто е публикувано на адрес

http://www.dailyroxette.com/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s